"Onze missie is door middel van burn-outpreventie bedrijven te laten investeren een volhoudbare toekomst voor bedrijf en medewerkers. Investeren in een gezond, wendbaar en slagvaardig bedrijf met medewerkers die trots zijn op hun beroep en met plezier werken. Dat leidt tot innovatieve, gemotiveerde en duurzaam inzetbare medewerkers. Wat zich direct vertaalt in klanten die zich gehoord voelen doordat medewerkers echt luisteren en de klant centraal stellen."
Evelien Wieringa
Even voorstellen: Evelien Wieringa
Mijn naam is Evelien Wieringa en ik ben coach en trainer en gespecialiseerd in burn-outpreventie. Voordat we zijn gestart met pbop ben ik 20 jaar consultant/programmeur geweest, waarvan de laatste vijf jaar als zelfstandig ondernemer. Ik heb dit werk altijd met veel plezier, enthousiasme en 200% inzet gedaan.
Ik zag in die 20 jaar dat veel stress en onbegrip op de werkvloer werd veroorzaakt door slechte communicatie of het gebrek aan communicatie en door onduidelijkheden en botsende verwachtingen.
Burn-out is zwaar voor alle betrokkenen. Voor de medewerker die burn-out is, lijkt alles te zijn ingestort; lijkt er geen licht aan het eind van de tunnel.
Voor de collega's zorgt het voor nog meer werk, boosheid, onrust, stress en angst.
Voor de klanten zorgt een zieke medewerker voor overdrachtsproblemen, verkeerde afspraken. Kortom een lagere klanttevredenheid.
Burn-out raak je niet zomaar. Dit is een geleidelijk proces dat je zelf niet altijd in de gaten hebt omdat je lichaam automatisch na de alarmfase in de weerstandsfase schiet. Het lijkt dan eerst alsof het beter gaat, maar alle reserves van het lichaam raken op omdat de stress aanhoudt. De instorting zelf, de burn-out vindt van ene op andere moment plaats.
Vaak is burn-out een terugkerend patroon wanneer er niet structureel iets wijzigt. Het overkomt vaak de gedreven medewerkers waarvan je het niet verwacht. Meestal is het een combinatie van werk- en privéfactoren.
Zelf had ik mijn eerst ervaring met burn-out 15 jaar geleden. Ik wist toen niet wat ik had, maar mijn lichaam trok aan de noodrem; gelukkig net op tijd. Met een dubbele oog- en dubbele oorontsteking zag en hoorde ik niets dus moest ik wel thuisblijven. Gelukkig had ik een begripvolle manager die me bij terugkomst heeft verplicht niet direct fulltime terug te komen, maar het langzaam op te bouwen. Ik had nog steeds niet in de gaten dat ik het zelf veroorzaakte.
Het ging lange tijd goed tot ik in 2015, 2016 en in 2017 heftige burn-outklachten kreeg. Ik ging al huilen als ik de ping van de mail hoorde. Ik bevond me in een cirkel die steeds kleiner werd. Iedere keer raakte ik sneller uit balans omdat er niets veranderde in mijzelf en in mijn werk.
Ik ben in 2018 uit de IT-wereld gestapt met als missie bedrijven en werknemers te behoeden voor een burn-out. Een burn-out is te voorkomen wanneer dit op tijd wordt gesignaleerd. De kosten van een werknemer die burn-out raakt zijn heel hoog. Niet alleen qua geld, maar ook qua druk op de organisatie en daarmee de service van uw organisatie. Eén negatieve ervaring van uw klant maakt meer kapot dan 10 goede ervaringen kunnen opbouwen.
Ik ga u en uw medewerkers helpen burn-out te voorkomen. Ik ga dit doen door inzicht, kennis en toepassing te geven op persoonlijk en op bedrijfsmatig gebied. Op persoonlijk vlak leer ik uw medewerkers beter te communiceren, beter te plannen, minder te piekeren, eigen stresssignalen tijdig te herkennen en aan te pakken. Directies en HR krijgen inzicht in de 6 key-factoren die hele grote invloed hebben op het al dan niet burn-out raken van medewerkers. Hoe met deze factoren om te gaan en wat men als bedrijf kan doen om uitval door stress te voorkomen. Dit gaan we samen met u bereiken door trainingssessies, inventarisatie en oplossen van werkgerelateerde stressbronnen. Maar ook door gesprekken te voeren met medewerkers die al burn-outklachten hebben en extra ondersteuning nodig hebben. Ik leer uw medewerkers tijdig aan de bel te trekken zodat men niet burn-out raakt.
Mochten er medewerkers zijn die momenteel burn-out zijn zal ik hen via een 9-stappenplan begeleiden om zo verantwoord mogelijk weer aan de slag te gaan. Als externe partij sta ik open voor iedereen en is het makkelijker voor uw werknemers om aan te geven wat er speelt.
Even voorstellen: Gertie Rijkmans
Mijn naam is Gertie Rijkmans en ik ben officemanager bij Platform burn-outpreventie.
In 1991 had ik mijn eerste vaste betrekking; onderaan de ladder als typiste bij een scholengemeenschap. Met veel plezier heb ik daar zo'n 15 jaar gewerkt. In die tijd heb ik veel gezien, veel meegemaakt, de mogelijkheid gehad om te groeien. Zowel qua functie als ook op persoonlijk vlak.
In november 2007 kreeg ik een burn-out. Niet door de mensen om mij heen, maar wel doordat ik dit zelf had veroorzaakt. Toen begreep ik het niet en vooral niet hoe een burn-out mij kon overkomen. Ik dacht dat die burn-out van het ene op het andere moment was ontstaan. Ik wist wel dat ik me vooral ellendig voelde. Veel van wat er in die periode is gebeurd, ben ik kwijt. Pas na een jaar kreeg ik het compliment van mijn toenmalige manager dat ik weer een beetje mezelf begon te worden. Ik had tot dat moment geen idee hoe de buitenwereld me zag.
Na vele omwegen zijn Evelien en ik samen Platform burn-outpreventie gestart. Voor mij persoonlijk vooral om anderen te vertellen hoe het is als je 'over de rand bent gegaan'. Want de persoonlijke impact is groot. Graag helpen wij anderen om burn-out te voorkomen of - als je over de rand bent - handvatten te geven om te kunnen herstellen.